HTML

Palackok a felsőoktatásból

Jegyzet a magyar felsőoktatási rendszerről. Finanszírozás, lopás, korrupció, arrogancia, szakok megszűnnek és születnek, mi meg észre sem vesszük az akasztott embereket az út mentén és a zombikat az iskolákban.

Friss topikok

Linkblog

A Harvard szorgalmazza a tanulásért való tanulást

2009.04.01. 12:00 :: poket

 A Boston Globe hasábjain jelent meg a hír a Harvard új politikájáról amiben szorgalmazza a klasszikusabb, elvontabb tudományok tanulmányozását mivel a 6640 BA diákból 42-en tanulnak latinul míg a 400 éves egyetem történetének hajnalán minden diák tudott írni-olvasni a császárok nyelvén.

Sok diák tartja úgy, hogy a klasszikus tudományok nem praktikusak és nem lehet velük elhelyezkedni, azonban többen számolnak be arról hogy milyen nagyszerű érzés amikor egy csapatban kiderül milyen különleges tudományokat végeztek. Az egyetem vezetése oly mértékben érdekelt abban, hogy a diákoknak legyen lehetőségük a fent említett tudományokat választani, hogy kitolta a szakválasztást az első év (freshman year) végéről a második év (sophomore year) közepére miközben emelte a sztár tanárok óraszámát (ebben az esetben szemináriumokról van szó) hogy ezzel is a klasszikusabb tudományok felé fordítsa a figyelmet. Ezek mellett elkezdődött a minor képzés is, ami ugyancsak a főtárgy melletti egyéb érdeklődésben való elmélyülést segíti 4-6 kurzus elvégzésével egy-egy tanszéken. Ettől azt várja a vezetés és a kisebb tanszékek is, hogy sokan fognak majd kiegészítő képzésként a kevésbbé népszerű tudományok felé fordulni.

 

  A harvardi diákoknak is ugyanolyan fontos a piacképesség a diploma megszerzése során mint másoknak, így itt is a közgazdaság (700) és az államtudomány (500) vezetik a szakok listáját. Drew Faust elnök elmondta hogy azt reméli a programtól hogy fel fogja lazítani a status quo-t. Drew, a bölcsésztudományokra utalva elmondta hogy:

"A kérdésfeltevésnek és kritikai gondolkodásnak ez a fajtája olyan dolog amit bátorítani kell és a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kell a nevelés részévé tenni"

Szó sincs arról hogy a klasszika filológusok feladnák, habár nincsenek egyedül a problémával. A harvardiak csökkenteni kívánják a nyelvtanulásra szánt kurzusok számát, intenzívebb kurzusok bevezetésével melyek lehetővé teszik a diákoknak a klasszikus civilizáviók tanulmányázásához való sokkal könnyebb hozzáférést. Az ötlet a Yale-en és a Princeton-on már bevált, előbbin olyan órákat hirdettek meg melyek a görög-római táplálkozási szokásokat dolgozták fel, utóbbin pedig egy évbe sűrítették a nyelvtanulási szakaszt, mellyel megkímélték a latinul tanulni vágyó diákokat a hosszas nyelvészeti bevezetéstől.  Mindkét intézményben új diákokkal lett gazdagabb a klasszika-filológia tanszék a változások nyomán. Ennek hatására látta be a Harvardi vezetés hogy sok klasszikus tudomány fölött eljárt az idő, és újitani kell. Elszántan harcolnak azonban az új diákokért. Danis Feeney tanszékvezető elmondta hogy nagyon örülnek az új diákoknak de még többet akarnak.

"Birodalomépítők vagyunk itt a klasszika-filológián"

nyilatkozta.

A cikk azért azzal zár, hogy a Harvard költségvetése is bele fog szólni a változásokba, de reméljük ott jobban kezelik a válságot mint nálunk. A diákok persze nagyon élvezik az esetenként megtartott privát órákat ugyanis vannak olyan szakok ahol jelenleg egy évfolyamban egyetlen diák tanul. 

Szólj hozzá!

Címkék: amerika latin usa egyetem filozófia válság klasszikus görög harvard klasszika filológia

A bejegyzés trackback címe:

https://fepal.blog.hu/api/trackback/id/tr501035487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása